ГЕРБ иска системните партии да могат да сверяват машинния протокол и разписките

В десетката ВАЖНО ТОП новина

ГЕРБ ще настоява Централната избирателна комисия да допусне възможността представителите на всички системни партии в секционните избирателни комисии да имат правото да сверяват машинния протокол и броя на разписките в деня на вота. За това призова Десислава Атанасова от ГЕРБ в декларация от парламентарната трибуна.

С въвеждането на изцяло машинно гласуване има опасност да бъде направена кражба на изборния вот, заявиха от ГЕРБ и предупредиха:

„Секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултатът, показван от машинния протокол. По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни – данните от машините и данните от народното преброяване. Ако данните съвпаднат навсякъде, толкова по-добре, но ако някой ни каже, че няма нужда това да се прави и че щом в Избирателния кодекс не пише, че трябва да се броят разписките, значи не трябва да се борят, ще му кажем, че ако той наистина мисли така, то той явно знае кой се е приготвил да открадне изборите и да подмени волята на хората“.

Данните от машинното гласуване се съдържат в общ документ, който машината отпечатва в края на изборния ден и който се смята за протокол, без да е задължително броенето на разписките, подадени от всеки гласувал. Според ГЕРБ така има опасност от кражба на гласове.