Нинова иска отговори от Борисов за концесията на летище София

Бизнес и Икономика В десетката ВАЖНО ТОП новина

В парламента БСП поиска премиерът Бойко Борисов да даде отговори свързани с концесията на летище София. В декларация лидерът на социалистите Корнелия Нинова попита министър-председателя дали се предвижда отлагане на задълженията на концесионера в следващите 10 години.

С думите, че ГЕРБ залагат мини, които ще гърмят в следващите 10 г., Нинова заяви, че социалистите били сигнализирани от синдикални дейци и работници, че правителството възнамерява да улесни концесионера на столичния аеропорт и от парламентарната трибуна попита премиера:

„Вярно ли е, че Министерският съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера с 10 г., но не и на правата му. Защото, ако е така, се получава следното концесионерът ще влезе във владение, започва съкращаване на работници, ще се повишат летищните такси, които ще плащат пътниците“.

Лидерът на БСП обвини Борисов, че при неизгодни условия е отдаден стратегически обект от националната сигурност и така 10 години концесионерът ще печели, без да прави задължителните по договори инвестиции.

„Ето този случай може да е емблема на управлението на Борисов. Правителството прави нов подарък на фирмата, като отлага задълженията ѝ за още 10 г.  Промяната ще бъде такава – обектите от значение за национална сигурност няма да се отдават на концесия, както е в модерна и икономически развита Европа“, каза още лидерът на социалистите.