Цвета Караянчева откри в Брюксел изложба за 140 години български парламент

В десетката

Председателят на НС Цвета Караянчева откри в Европейския парламент в Брюксел изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

Част от създателите на Търновската конституция са познавали и пътували из Европа, заяви Караянчева и припомни, че в нея има влияние на белгийската конституция, френската декларация за правата на човека и декларацията за независимостта на Съединените щати. Тя подчерта единството, съпътствало нейното начало.

„В името на национално отговорните теми трябва да бъдем заедно. Така и Вие – евродепутатите, в името на единството можете да си протегнете ръка. Мисля, че поуките от Търновската конституция могат да бъдат приложими навсякъде“, каза Караянчева.

От своя страна председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че това е първата изложба, която открива, откакто е поел мандата си и каза:

„Не бива да забравяме, че животът в различните държави не се развива по права линия, може да има прекъсвания в публичния дебат, може да бъдат изложени на риск институциите и свободата. Това за нас трябва да е повод за размисъл –  да установим демокрация, която да е в услуга на европейските граждани. Страданията, през които е преминал българският народ, трябва постоянно да ни напомнят, че не бива да прекрачваме определени граници, като подлагаме на риск правовата държава и основните свободи“.

Караянчева връчи на Сасоли луксозно копие на Търновската конституция, а церемонията приключи с изпълнение на солисти от Пловдивската опера.