Габрово осъмна под полицейска охрана след снощния протест

В десетката
Каракачанов: Полицията винаги си върши работата, местната власт – не

Сили на жандармерията и на областната дирекция на вътрешните работи в Ловеч дойдоха в града, за да охраняват обществения ред, съобщава БНТ. Всичко започна след след като няколкостотин души се събраха на спонтанен протест, организиран в социалните мрежи. Хората излязоха да изразят възмущението си от нападението и побоя на служител в магазин от трима мъже от ромски произход, освободени 24 часа след задържането им без повдигнати обвинения. Случаят стана известен благодарение на клип, разпространен в социалните мрежи.

Едва след това полицията задържа повторно нападателите. А гневът на хората прерасна в размирици. Първоначално те се опитаха да разбият вратите на следствието в града с обвинението, че полицията пази престъпниците. А след това чупиха прозорци и предмети в кварталите “Шиваров мост” и “Бичкиня”, откъдето се предполага, че са нападателите. Късно вечерта напрежението беше овладяно.

Междувременно Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавач в магазин на ул. „Николаевска“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново. С постановление на Районна прокуратура – Габрово от 10 април 2019 г. трите лица са задържани за срок от 72 часа.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняеми лицата с инициали Н.М.(на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години) за това, че на 7 април 2019 г. в магазин „2+2“ на ул. „Николаевска“, действайки като извършители чрез нанасяне на множество удари с ръце и крака в областта на главата, тялото и краката, причинили на продавач-консултанта с инициали В. И. (от Габрово) лека телесна повреда по хулигански подбуди.

След преценка на събраните по делото доказателства с оглед на това, че същите сочат реална опасност тримата да се укрият или да извършат престъпление, тъй като са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено деяние, след като са осъждани за други престъпления, Районната прокуратура ще внесе искане пред РС – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” на трите лица.
Действията по разследването продължават.

Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Няма данни за политическо вмешателство.Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който тази сутрин свика спешна среща в Министерски съвет заедно с ръководството на МВР заради напрежението в Габрово, предаде БГНЕС.

Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси. За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна, добави Каракачанов.

Полицията си свърши работата за пореден път. Благодаря на полицията, заяви още Каракачанов и добави, че ситуацията би следвало да се успокои.

На въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата. В Пловдив, например, тогава отново МВР реагира светкавично и решихме проблема, но няма как да вървим със събитията. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията и охранителните органи, но трябва да се започне от местната власт, подчерта Каракачанов. Проблемът е общ и трябва да бъде решаван с помощта на всичките институции, добави още вицепремиерът. В отговор на въпрос на БГНЕС той заяви, че ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово. По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там. Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено, коментира още Иванов.

Tagged