„Артекс“ заподозря натиск от правителството за спирането на „Златен век“

В десетката

Управителят на „Артекс“ арх. Пламен Мирянов-младши обяви, че компанията ще обжалва решението за спирането на строежа на небостъргача „Златен век“.

Това бе и очакваната реакция, след като премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на градежа. Основанието за изпълнението на заръката на Борисов бе нередности при строителните дейности и изтекло разрешително.

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, заяви пред БНР арх. Мирянов.

Според него протестите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Мирянов се оплака, че не бил поканен на срещите в правителствената сграда и не е получил отговор на писмото си до Борисов.

„Дори да се измислят нови закони в следващите дни, за да докажат правотата на хората и институциите, които ни обвиняват, ние имаме право да поискаме ново разрешение за строежа и тогава отново ще приложим и ще действа подробният устройствен план от 1996 г. за 34-етажна сграда. Подробният устройствен план е приложен с изливането на фундамента, който е факт преди 19 ноември 2017 г.“, обясни управителят на „Артекс“ – фирмата, особено нашумяла покрай скандала „Апартаментгейт“.

Мирянов подчерта, че в крайна сметка цената ще се плати не от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския данъкоплатец. По думите му строителната фирма не е оказвала натиск върху главния архитект на София Здравко Здравков. Нещо повече – според него е имало натиск от страна на правителството към ДНСК.

Tagged