Прокуратура разпореди на КПКОНПИ да провери Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

В десетката

Нов антикорупционен закон е условие социалистите да се върнат в парламента, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

Върховната касационна прокуратура възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за строежа на вилата на народния представител Валери Жаблянов в кв. „Симеоново“, според които няма ясен произход на средствата за нея, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката срещу Николина Ангелкова е по сигнал от 8 април на група народни представители от НФСБ в ПГ „Обединени патриоти“ и медийни публикации за придобитите от министъра недвижима собственост.

Прокуратурата е разпоредила да се изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, актуалното състояние на дружеството продавач, както и данни относно декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката.

С прокурорско разпореждане от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

Прокуратурата е дала указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, уточняват от обвинението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще настоява пред Консултативния съвет по национална сигурност да се напише нов антикорупционен закон. На влизане в президентството тя каза, че сегашният закон е писан набързо и очевидно не работи, съобщиха от партията.

Според нея в антикорупционния орган трябва да работят хора, които не са свързани с политическите партии и не са зависими икономически. „За да станат промените факт, е необходимо съгласие между всички политически партии и те няма да станат бързо. Заради това БСП няма да се върнат в парламента, за да ги предложат преди изборите”, уточни още лидерът на левицата.

Нинова съобщи, че ще предложи да бъде създаден механизъм, който позволява актовете на прокуратурата да бъдат обжалвани. „Сега те не подлежат на никакъв контрол”, посочи лидерът на БСП. Тя настоява и за приемането на правила за бъдещите двама европейски прокурори, които ще работят в България.

 

 

Tagged