Мей с ултиматум: Брекзит със сделка, или оставаме в ЕС

Европа и Светът

Няма вариант, в който Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Ако не се постигне компромис между правителството и парламента в Лондон, Обединеното кралство може да се откаже от излизането си от съюза. Този ултиматум постави в последен опит да спаси Брекзит британският премиер Тереза Мей

По думите й парламентът трябва да избере между Брекзит със сделка или изобщо да не напусне ЕС. Тъй като парламентът даде ясно да се разбере, че ще попречи на Великобритания да напусне без сделка, сега имаме категоричен избор: да напуснем ЕС със споразумение или изобщо да не напуснем, каза Мей снощи в последен, отчаян апел към законодателите да подкрепят сделка, пише в „Обзървър“.

Колкото по-дълго трае това, толкова по-голям е рискът Обединеното кралство въобще да не напусне, предупреди Мей. Това ще означава да допуснем Брекзитът, за който гласуваха британците, да ни се изплъзне. Изключително важно е да изпълним това, за което гласуваха хората, а за да го направим, трябва да имаме сделка, подчерта премиерката.

Според в. „Сънди таймс“ кабинетът на Мей планира да промени за пореден път законопроекта за Брекзит. Идеята да има текст, който гарантира сключване на митническо споразумение с ЕС. Това е опит Мей да си осигури подкрепа на Лейбъристите при гласуването на окончателния вид на споразумението за Брекзит.

Tagged