ВМРО отива самостоятелно на евровота с водач Джамбазки

Политика

Въпреки това хората на Каракачанов предлагат дата за вътрешни избори – на 7 април

ВМРО реши официално – отива самостоятелно на евроизборите. Това е позицията на ръководството на партията, което проведе заседание снощи. Водач на листата ще бъде евродепутатът Ангел Джамбазки, а предизборният щаб се оглавява от организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Въпреки това хората на Красимир Каракачанов приканват всички патриотични сили да направят вътрешни избори за водач на обща листа на 7 април по партийните клубове на някоя от трите партии в страната.

Решението на Националния съвет на ВМРО последва поредния провален опит за преговори между трите партии в Обединени патриоти вчера. Поканата за коалиционен съвет дойде от хората на Каракачанов с единствена точка в дневния ред – обсъждане на евентуално общо явяване на евроизборите. След като „Атака“ и НФСБ се изпокараха още за дневния ред, от ВМРО се отказаха да предприемат повече усилия за съставяне на обща листа. Все пак, националното ръководство на партията си остави отворена вратичка и за обединена листа. Още вчера Каракачанов подчерта, че ако споразумение в ОП няма до датата на регистрация в ЦИК, партията му ще се регистрира самостоятелно.

ВМРО държи на единството на Патриотите, но започва подготовка за самостоятелно участие на евроизборите, се посочва в позицията на партията, оповестена днес. Подчертава се, че войводите държат на обединението на формациите, които милеят за патриотичната идея, но са категорични, че личните битки и боричкания лишават държавата от реалната възможност да имаме адекватни и работещи представители в следващия Европейски парламент.

„Ето защо оставаме встрани от тях и продължаваме дългогодишната си битка за отстояване на реалните ценности на Европа, се посочва в позицията на ВМРО. Изтъкват още, че Ангел Джамбазки е най-разпознаваемият и успешен наш евродепутат, според класациите на ЕП.

„Днес, все по–често даваме разнопосочни сигнали на сънародниците си – тъжно и жалко, но е факт. Неведнъж, ние Патриотите от ВМРО, подавахме ръка на нашите партньори и го правим и до днес, в желанието си да сме единни, да се борим за България“, припомнят от партията.

Ето и решенията на партията, оповестени официално:

„Водени от желанието си да запазим устоите на традициите, да отстояваме националните интереси и да продължим да се борим за една по–справедлива и равна за всички нова Европа, Националното ръководство на ВМРО – БНД на заседанието си вчера взе следните решения:

1. Приема Харта на патриотичните ценности „Друга Европа е възможна“, като основополагащ документ за явяване на изборите за Европейски парламент.

2. ВМРО направи много опити за запазване единството на КП „Обединени патриоти“ като цяло и за явяване с обща листа на изборите за Европейски парламент. Включително и днес, (бел.ред – 26.02.19г.) Патриотите от ВМРО, направихме опит за разговори в Съвета на коалицията. За съжаление, обаче, отново опитът за диалог беше неуспешен.

3. В този контекст искаме да подчертаем, че именно, ние Патриотите от ВМРО, многократно инициирахме разговори с нашите коалиционни партньори, без нито едно предварително условие, предложихме прозрачни процедури за избор на водач на листата, така че това да бъде човек максимално полезен за коалицията. Ние продължаваме да бъдем сигурни и няма да се откажем от нашето предложение това да е човек, избран с вътрешни избори в коалицията. Предлагаме това да са избори, които да се проведат на 07.04.2019г., навсякъде, където има клубове и организации на поне една от трите формации, като членове на изборните комисии да бъдат по двама представители от всяка партия.

Ние Патриотите от ВМРО предлагаме в тези избори право на участие да имат не само членовете на партиите от ОП, а и всички симпатизанти на патриотичната идея.

4. Ние от ВМРО считаме, че единството на Патриотите е основна ценност и то не може да бъде заложник на личностни или партийни антагонизми. В избори, които ще решат курса на ЕС и са шанс за скъсване с идеологията на либерално–розовия фашизъм, ние призоваваме за максимално единение на всички партии, НПО, граждански структури, личности, които изповядват патриотично-консервативни ценности и идеали. Готови сме във всеки момент да възобновим разговорите, както в КП „Обединени патриоти“, така и във всеки по-широк формат.

5. ВМРО започва самостоятелна подготовка за участие в изборите за Европейски парламент и създава Централен предизборен щаб с председател Юлиан Ангелов.

6. Структурите на ВМРО, а и широката общественост, вече номинираха за водач на листата си най–активния и одобряван от българите евродепутат, Ангел Джамбазки, който е и най-автентичният говорител на ценностите, които изповядваме.

Приемаме и приканваме всеки, приемащ себе си като радетел за българщината и за запазване на ценностите, върху които се гради Европа, да ни подкрепи. Единни само можем да отстоим на пълзящия розов фашизъм и на фалша, който предлагат, не само в говоренето си, но и в политиките си, левите и десните евролицемери, в лицето на ПЕС и ЕНП.“

Tagged