„Сумар“: Политическите проблеми на Каталуния трябва да се решават с политически решения

Европа и Светът Политика

Политическите проблеми на Каталуния трябва да се решават с политически решения, смятат от движение „Сумар“, чийто лидер Йоланда Диас вчера се срещна с избягалия в Белгия сепаратистки политик Карлес Пучдемон в опит да получи подкрепа за съставяне на общо правителство със социалистите на премиера Педро Санчес.

Според парламентарната говорителка на „Сумар“ Марта Лоис е лицемерно да се твърди, че не може да се води диалог с каталунските партии, искащи независимост, защото „Испания се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро“ и „трябва да се работи с всички за това, дори и със сепаратистките партии“. По думите й е нужен „бъдещ закон за амнистия“ на избягалите и осъдени политици за провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния и това трябва да стане в рамките на Конституцията.

Срещата между Йоланда Диас и Карлес Пучдемон е „първи контакт“, „сърдечен и ползотворен“, при който са обсъдени „много въпроси“ и затова критиките от страна на Народната партия и Вокс са неоснователни, каза Лоис. Тя не вижда и нищо странно в това, че Диас е отишла да преговаря с Пучдемон чак в Брюксел, защото, за да получат необходимите гласове за сформирането на бъдещото правителство, трябва да има взаимна полза.

Що се отнася до Каталуния от „Сумар“ смятат, че виновен за този политически конфликт е бившият премиер от Народната партия Мариано Рахой, който не го е решил с „политически средства“, а го е „прехвърлил на съдиите“.