Пловдив отмени празничните прояви за Съединението, без заря довечера

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Във връзка с трагичните събития със загинали при опустошителните наводнения по Черноморието, в Пловдив отпадат  част от предвидените прояви за деня на Съединението и празника на града.

В знак на съпричастност към пострадалите кметът на Община Пловдив Здравко Димитров отменя предвидената концертна програма, включително и на Античния театър. Отпадат концертите на Биг Бенда, ансамбъл Тракия, Теодоси Спасов.

Отменя се и тържествената заря по повод 138-та годишнина от Съединението на България и традиционния прием на кмета. По разпореждане на Здравко Димитров със средствата предвидени за него ще бъдат закупени хранителни пакети за бедстващите. 250 порции през БЧК заминават за бедстващите по Южното ни Черноморие, каза Здравко Димитров. Той напомни, че не му е било разрешено да почисти река Марица, със спирането на обществената поръчка.

Пловдив ще изпрати доброволци за бедствието, разговарям с кмета на Царево и с Димитър Николов от Бургас. Винаги сме откликвали и ще го направим и сега, веднага след като ни посочат къде да насочим доброволните екипи, каза Димитров.

Генерал Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции уточни, че всички църковни и военни ритуалите остават, вкл. и военният ритуал от 20,30 часа, в памет на героите на Съединението, като няма да има тържествени илюминации в края на проверката – заря на площад „Съединение“.

В програмата по отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на България и Празник на Пловдив остават следните официални прояви:

10.00 часа – Катедрален храм „Света Богородица“

Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11.30 часа – Паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион)

Полагане на венци и цветя

12.00 часа – Регионален исторически музей, зала Съединение.

Церемония по връчване на отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ на Огнян Видев и Стоян Сърданов.

19.45 часа – Регионален исторически музей, Зала Съединение

Представяне на изложбата „Дарителството има значение“

20.30 часа – Площад „Съединение“

Вечерна проверка по повод 138-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.