Център за изследване на екстремизма и тероризма откриха във Военната академия в София

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

111 години от създаването си отбеляза Военната академия в София. Годишнината съвпадна с откриване на Център за изследване на екстремизма и тероризма.

Центърът ще разработва програми и тактики за противодействие на тероризма. А партньори в това са силовите структури като ДАНС и ГДБОП, както и представители на израелския Институт за контратероризъм. Отбелязването на празника на  Военната академия „Георги Раковски“ започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на Академията.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев посочи, че сега в нея се обучават военни от други държави. А заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска отбеляза бързата модернизация на военното обучение в Академията. И пожела потенциалът ѝ да се използва, за да стане „атрактивен център за военнослужещи от страни-членки на НАТО“.

За празника военнослужещи и цивилни служители получиха отличия. Някои от тях бяха връчени от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той каза, че войната в Украйна е показала нуждата от повишаване на изисквания и към военното обучение.