Няма значителна промяна в цените на основните хранителни продукти

В десетката ВАЖНО ТОП новина

В навечерието на Великденските празници не се забелязва значителна промяна в цените на основните хранителни продукти. Това показват данните, публикувани от правителствения портал за проследяване на цените на продуктите от малката потребителска кошница за последния месец.

Без промяна е цената на дребно за килограм брашно тип 500, както и на яйцата размер „м“, които се търгуват за 53 стотинки за брой. Минимален ръст се отчита при цените на каймата, свинското и пилешкото – между един и два процента. Най-голям е спадът в стойността на килограм краставици.

За последните 30 дни краставиците поевтиняват с 30%, доматите – с 5,3%, а литър олио – с 6,6%. Киселото мляко от 2% за опаковка от 400 грама бележи спад от 9%, бялото саламурено сирене за килограм намалява цената си с 2,5% и се търгува средно за 16,68 лв. Кашкавалът е средно 24,16 лв. за килограм и отбелязва 1% спад в цената.

В същото време изкупната цена на литър мляко намалява с над 9% и 0,94 лв. В големите магазини литър прясно мляко е 3,54 лв., което е минимално намаление от 0,3% през последния месец.

При ябълките поскъпването е 4,7%, а при морковите – малко над 10%.