Министърът на външните работи се срещна с новия американски посланик

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Служебният министър на външните работи Николай Милков проведе среща с новоназначения посланик на САЩ Кенет Мертен, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

Перспективата за задълбочаване на стратегическото партньорство между България и САЩ бе сред акцентите на разговора, в това число ключовото значение на двустранното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Основна тема в хода на обсъжданията бе поддържането на способностите на българските военновъздушни сили и съвместните усилия за модернизация на българската армия.

Високо бяха оценени предприетите от България постъпки за постигане на енергийна диверсификация – изграждането на междусистемни газови връзки, достъпът до втечнен природен газ и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво и нефт. Откроен бе приносът на страната ни за енергийната стабилност на региона.

Обсъдени бяха също сътрудничеството между двете страни в областта на правата на човека, както и борбата с трафика на хора. Препотвърдена бе подкрепата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, като специално внимание бе отделено на необходимостта от удовлетворяване на утвърдените критерии и изпълнението на постигнатите договорености, информират от МВнР.

Двете страни обсъдиха процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и неговата роля като катализатор за извършване на необходимите реформи и силен положителен сигнал към другите държави от региона.

Включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания и започването на разговори за Споразумение за социална сигурност също бяха сред обсъдените въпроси.

Посланикът на САЩ Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април. Преди него посланик на САЩ в България беше Херо Мустафа, която беше на поста от 2019 година.