Телата на 18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София (обновена)

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Телата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София, научи БНР. Дете на видима възраст около 6 – 7 години е сред загиналите 18 мигранти, съобщиха от здравното министерство. Други 34 са отведени за прегледи и разпити от следователи.

До момента са задържани четирима души , сред които и собственика на камиона, в който са били превозвани мигрантите.

Зловещата находка е разкрита до село Локорско към 14,.30 ч. днес, като вече трети час на мястото тече оглед.

Жертвите са били афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

По всяка вероятност те са починали от задушаване, а водачите са избягали, виждайки мъртвите им тела. Полицейски части претъсрват района.

БНР разбра, че в камиона са пътували над 50 души.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейски действия във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщава пресслужбата на МВР.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Стана ясно, че разследването се поема от Националната следствена служба.

Към мястото пътува и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор.

Тук са и представители на ръководството на СДВР.

По случая тече разследване и се изяснява дали това е поредният опит за трафик на нелегални мигранти.

14 от миграните са открити в тежко състояние, обезводнени и премръзнали и са откарани в болници, съобщиха от Спешна помощ София.

След трагедията в землището на село Локорско, 34-ма са настанени в столични болници, сред тях има пет деца. В СО на УМБАЛ „Св. Анна“-София АД са приети двама мигранти. Единият е на видима възраст 15 години, а другият около 20 години. И двамата са премръзнали и дехидратирани.

В спешното отделение на Военномедицинска академия са докарани приети осем души – петима в реанимация и трима в токсикологията, като четирима от тях се намират в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. В „Пирогов“ са приети трима души в тежко състояние.

Пострадали има също в ИСУЛ, в Токуда и в МВР болница.

По-рано там беше здравният министър д-р Асен Меджидиев, който обясни, че настанените в „Пирогов“ са в тежко състояние, те са дехидратирани, премръзнали, но няма опасност за живота им. По думите му в камиона е имало недостиг на кислород, което също се е отразило на състоянието им. Хората не са се хранили с дни, имат и наранявания по телата.

Здравният министър наблегна на това, че комуникацията с тези хора се е осъществила трудно.

„Ние дори не можем да осъществим контакт в момента с тях. Единият от тях беше с изключително сериозна психомоторна възбуда, четири души трябваше да го овладеят, за да се успокои, но не сме успели да проведем разговор с тях. То не може да се осъществи контакт с тях, има хора, които владеят езиците и могат да контактуват с тях, но те самите не контактуват. Повечето изследвания вече са направени, включително на един пациент и скенер е направен“.

По думите на здравния министър има още 23 души, които не са тежко пострадали, но трябва да бъдат прегледани в лечебно заведение.

Той поясни, че в готовност да приемат пострадалите са болниците „Лозенец“ и ИСУЛ, при необходимост и други лечебни заведения.

Четирима от нелегалните емигранти, които са докарани от екипите на СМП в ИСУЛ са в стабилно състояние. Това съобщиха от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Мъжете преминават през подробни прегледи и изследвания, от които ще стане ясно дали имат нужда от допълнително лечение, посочват от ИСУЛ.