Асен Василев обвини правителството в нарушение на решение на НС относно еврозоната

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обвини служебното правителство в нарушение на решение на Народното събрание.

Коментарът му е по повод изявлението на служебния министър на финансите Росица Велкова, че България няма да влезе в еврозоната на първи януари догодина.

„Днес българското правителство наруши решението на парламента да се направят всички стъпки, така че България да стане пълноправен член на еврозоната от 1 януари 2024 г. Всички обяснения какво щяло да пише в конвергентния доклад на ЕК са предположения. Задължение на правителството е да изисква такъв доклад. В него може да се отбележи, че въпросните закони могат да бъдат гласувани преди приемането на България в еврозоната, така че да сме изпълнили условията“, посочи Василев.

По-рано днес министър Велкова съобщи, че на заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че страната ни не изпълнява инфлационния критерий по Маастрихт и не е приела необходимото законодателство, за да поиска оценка за присъединяване към еврозоната. По думите й новата целева дата е първи януари 2025 г.