Санкциите на САЩ срещу петимата българи се основават на първите срещу Пеевски, Божков и Желязков

Новини

Още петима българи бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. Това са бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров,  бившите директори на АЕЦ Козлодуй – Александър Николов и Иван Генов, както и лидерът на движение Русофили Николай Малинов.

В съобщението на Министерството на финансите на САЩ, с което бяха обявени имената им, се казва, че санкциите се основат на първите – от лятото на 2021 година,  срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средство Илко Желязков и намиращия се в Дубай Васил Божков.

 

Мотивите за включването на петимата българи във втория пакет санкции са свързани с широкото им участие в корупцията в България.

Наложените от САЩ санкциите засяга петимата като физически лица, четири фирми, свързани с Малинов и една на Горанов. Обект на визови рестрикции са и семействата на петимата.

В своя позиция, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че наложените санкции имат за цел да подпомогнат България да проведе критични реформи в областта на върховенството на закона.  В нея се уточнява, че санкционираните са замесени в корупция, довела до незаконна лична облага, подкопаване на демократичните институции на страната и засилването на разяждащата ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Включването на Владислав Горанов е заради действия, свързани с предишните двама санкционирани по „Магнитски“ – Делян Пеевски и Васил Божков.

„Горанов е използвал позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български служители и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на българските олигарси“, пише в съобщението на американското финансово министерство. Споменават се неплатени 600 млн. лв. хазартни данъци и такси.

Бившият енергиен министър на БСП Румен Овчаров и двамата бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Александър Николов координирали помежду си вземането на комисиони, пише в съобщението на финансовото министерство на САЩ. В него се твърди, че Овчаров е прибрал 5 млн. евро в офшорна сметка. Като част от корупционната схема Николов и Генов получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал и други 3 млн. лв.

Николай Малинов пък подкупил съдия, за да му позволи през 2020 г. да пътува до Москва, за да бъде награден лично от Владимир Путин. По това време той е обвиняем за шпионаж. Магистратът, вдигнал временно забраната му да напуска страната –  Андон Миталов, стана първият българин, получил забрана да влиза в Съединените щати.

Две ключови изказвания от последните месеци подготвяха втория пакет санкции – на  Херо Мустафа на едно от последните й публични събития като посланик на САЩ у нас, в което остро разкритикува българските институции заради пълната липса на реакция след наложените санкции по глобалния закон „Магнитски“ през 2021 година. САЩ ще продължат да използват всички инструменти, които имат, за да служат като катализатор на борбата с корупцията, предупреди тя.

Месец по–рано американският конгресмен Уорън Дейвидсън в писмо до финансов министър Джанет Йелън, която пряко отговоря за налагането на санкциите по американския глобален закон „Магнитски“, определи действията на българската прокуратура спрямо първите санкционирани – Пеевски, Божков и Желязков,  като „крещящо пренебрежение“  и поиска санкции срещу българския главен прокурор .

В коментар за наложените днес санкции, от държавното обвинение обръщат внимание, че новината за тях идва дни след посещението на Иван Гешев във Вашингтон . “

„Санкциите срещу четирима са свързани с т.нар. „зловредно руско влияние“ у нас, което било сред основните теми на разговорите на Гешев с конгресмени там.

Този път санкциите са координирани с Великобритания. Обединеното кралство наказва първите трима  санкционирани по глобалния закон „Магнитски“  – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков за злоупотреба с власт  чрез пренасочване на държавни средства в своя полза.