Потвърдените жертви на трусовете в Турция и Сирия – над 33 000, според ООН вероятно са двойно повече

В десетката ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото на седмицата вече са над 33 000, съобщи АФП. В Турция загиналите са най-малко 29605, докато в Сирия те са 3574. Според ООН реалният брой на жертвите може би е двойно по-голям.

Властите в Турция разпоредиха арест на над 100 души заради лошото строителство на сградите, срутили се при трусовете.

Същевременно сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства, които обещаха десетки милиони долари за възстановяването на засегнатите от земетресението райони в страната.

Продължава обаче да е затруднен хуманитарния достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия.

Хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението, пътуваща от контролираните от правителството части на Сирия към териториите, контролирани от опозицията, е задържана „поради проблеми с одобрението“ на една твърдолинейна групировка, заяви днес говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

От докладваните до момента 3500 смъртни случая в Сирия по-голямата част са в северозападния район на страната, който до голяма степен се намира под контрола на ислямистката групировка „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ).

Фронтовите линии с териториите, които са под контрола на правителството, са затворени и само един граничен пункт го свързва с Турция на север. Миналата седмица сирийското правителство заяви, че има готовност да изпрати помощ в засегнатия от природното бедствие район.

Източник от „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ), който не е упълномощен да говори с медиите, заяви пред Ройтерс, че групировката няма да допусне доставки от контролираните от правителството части на Сирия и че помощта ще пристига само от Турция.

Говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви пред Ройтерс, че има „проблем с одобрението“ от страна на групировката, която ООН и САЩ класифицират като терористична организация, без да дава повече информация.

Папа Франциск призова за „конкретна подкрепа“ за населението, засегнато от трусовете, отнели живота на хиляди в Турция и Сирия, население, което по думите му „не трябва да бъде забравяно“, предаде АФП.

„Нека продължим да бъдем солидарни, чрез молитва и конкретна подкрепа, с населението, засегнато от земетресението в Турция и Сирия“, каза той в края на традиционната си неделна литургия за поклонници и туристи на площад „Свети Петър“.

Междувременно граничният пункт Алиджан между Турция и Армения, който 30 години бе затворен поради политическите проблеми между двете страни, бе отворен за пръв път, за да преминават тирове, пренасящи помощи за поразените от земетресенията турски области. Тази сутрин тирове с помощи от Армения са преминали на турска територия към град Адъяман, който е сред най-силно засегнатите.

А гръцкият външен министър Никос Дендиас посети пострадалите от земетресението райони на Турция, придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу. Двамата посетиха оперативния център в Антакия и лагера, в който са базирани гръцки и други международни спасителни екипи. Дендиас подчерта, че Гърция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Турция, било то на двустранна основа или като член на Европейския съюз. Турският първи дипломат от своя страна изказа благодарност за подкрепата на Гърция.

У нас: ДПС изпрати 5000 походни легла за бедстващите хора в Турция. Това съобщи лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Леглата бяха натоварени на 4 тира и отпътуваха за южната ни съседка. До вчера ДПС транспортира над 35 тира с помощи.