Мъжът, застрелял психолога Иван Владимиров, е обвинен в умишлено убийство (обновена)

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Мъжът, застрелял психолога Иван Владимиров снощи в София, е обвинен в умишлено убийство. Той е задържан за 72 часа и Прокуратурата ще иска да бъде оставен за постоянно в ареста. При първоначалната беседа с него мъжът не е отрекъл, че той е извършителят, но тепърва ще трябва да бъде разпитан и в присъствието на адвокат. Задържан е в дома си, там е намерен и пистолетът, с който е убил Владимиров.

Свидетели няма, но според установеното дотук се смята, че фаталният единствен изстрел е бил провокиран от спречкване между двамата. Както по-рано от МВР, така и от прокуратурата казаха, че при тях има сигнал за сложни междусъседски отношения. Прокуратурата ще назначи сега поредица от експертизи, които да установят какво се е случило, ще се прецени и дали се налага да се провери и как се е действало по сигналите, които се подавани между двамата мъже, преди да се стигне до фаталния инцидент.

Задържаният е 52-годишният Румен Тончев. Работил е в столичния КАТ до 2000 година. Стрелял е със законно оръжие. Няма свидетели на инцидента, но по данни на съседи, той е станал около 22:30 снощи – каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова:

„Вероятно, прибирайки се от дома си, пострадалият –  в процес на изясняване сме, може би е влязъл в конфликт с нашия обвиняем и е бил застрелян. Според доказателствата, които имаме към момента, с един изстрел в областта на лицето от обвиняемия. Смъртта му е настъпила мигновено“.

Именно съседите, чули шума, са открили тялото на Владимиров. Те подават сигнал до тел. 112, но когато „Бърза помощ“ пристига, вече е било късно.

За влошени междусъседски отношения като причина за стрелбата съобщиха независимо едни от други и МВР, и Прокуратурата. Следи от тези взаимоотношения има от 2020 година. Сигналите, подадени към МВР, са 12 – каза главният секретар Петър Тодоров:

„Като основната част от тези сигнали са от извършителя по отношение на действия на майката на пострадалото лице, като сигналите не са за насилие, а са за такива съседски взаимоотношения – шум, цапане на общите части и други“.

Към Прокуратурата сигналът е един: „Който е бил за това, че пострадалият е наел три лица, които да откраднат подготвени за предаване на вторични суровини от обвиняемия отпадъци. Става въпрос за найлони и хартия. Става въпрос за случка от 2020 година. Той е приключен в Прокуратурата с мнение, че няма данни за престъпление. Постановен е отказ и той е потвърден“, обясни прокурор Десислава Петрова.

Румен Тончев е задържан в дома си. Там е намерено и евентуалното оръжие на престъплението. Не е оказал съпротива – каза говорителят на Софийската градска прокуратура. Предстои назначаването на ключови експертизи, както и преценка, проверка от страна на Прокуратурата, имало ли е неглижиране на сигналите, подавани във времето към институциите.

За тези сигнали преди време разказа в телевизионно интервю по повод друг междусъседски спор, завършил с убийство, самият Иван Владимиров. Заяви, че многократно е ходил в полицията, но реакция не е имало.

„Казват, че нищо не може да се направи, а това е бивш полицай, който най-вероятно има оръжие, а аз също не знам дали утре няма да съм поредния такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло“ – казва в интервюто по Би Ти Ви психологът, който вчера загуби живота си“.