Два самолета „Спартан“ транспортират 4 тона хуманитарна помощ към Адана

В десетката ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

Двата военно-транспортни самолета „Спартан“, които излетяха вчера сутринта от авиобаза „Враждебна“ пристигнаха в Адана, съобщиха от министерство на отбраната.

Със самолетите беше доставена и хуманитарна помощ за пострадалите в южната ни съседка – 4 тона одеяла и комплекти спално бельо. Това е помощ, предоставена от БЧК.

С екипа от 8 души заминаха и специалисти по укрепване и строителни инженери, каза директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров.

Красимир Димитров

„Много важно е строителният инженер със строителния екип от двама човека, тъй като при търсенето и спасяването се правят тъй наречените укрепвания, в които да работят спасители и хора, търсещи оцелели под руините. Нашият строителен инженер има опит от учение в Истанбул“.

Един от българските спасители, които са в град Караманмараш – Теодор Кисимов, каза, че местните хора ще имат нужда от всякаква помощ.

Теодор Кисимов

„Хората тук нямат нищо. Ако искаме да помагаме на тези хора, те ще имат нужда от всичко – елементарни неща като завивки, легла, нищо нямат. Те излизат на улицата кой с каквито дрехи е, нещо обличат, някой им дава нещо – храна, вода. Има по улицата пунктове, които буквално правят храна, чай, които да раздават. И на нас така ни носят. Тези местни хора, те ще имат нужда от всичко“.