КАК ДА НАПУСНЕМ „УБЕЖИЩЕТО” НА ДЕПОЗИТА

Бизнес и Икономика В десетката ВАЖНО ТОП новина

Финансисти и аналитици са почти единодушни, че темпът на инфлацията, която почти докосна 20%, през тази година ще се забави. Но това е повод за малка радост, защото до връщането на предковидните стойности предстоят години на относително високи нива.

И докато сме загледани в промоциите на отделни храни, докато купуваме 3 стоки на цената на две и печелим ли, печелим… Защо забравяме за парите си, които, оставени „на склад” в някоя банка, всеки ден се обезценяват. При лихви трептящи около нулата инфлацията само за миналата година е изяла от тях между 17%, колкото е официалното поскъпване, до 50% – тази на малката потребителска кошница. Ако преди година сте внесли 10 000 лева, то сега имате реално най-много 8300 лв. – по покупателна способност, разбира се.

Да, банковият депозит е преди всичко сигурност. Когато и да решите, вие можете да изтеглите парите, които сте внесли, плюс символичен бонус от лихва, задето сте играли безрисково. Дори и банката да фалира, законът защитава парите ви до 196 000 лева. Но в името на гарантираната главница, вие вдигате ръце пред инфлацията. А можете по-успешно да се борите с нея.

Отговорът на въпроса „Как?” е един – с цената на увеличен, но премерен риск. Било то като резултат от по-дългосрочно мислене, било като по-малко или повече прецизен разчет за месечните разходи.

По принцип, да се търси инвестиция с висока доходност и с нисък риск е икономическа алхимия. Освен ако по начало сте лековерен човек и вярвате на рекламните послания на търговските вериги за „високо качество на ниска цена”. Затова, ако решите да бягате от депозита, направете го плавно – насочете се там, където нещата са по-ясни и рискът се родее с този при любимия ви депозит.

Взаимните фондове, особено нискорисковите и донякъде балансираните, са такива инвестиционни инструменти. Те, както и някои ETF фондове, които могат да се използват през инвестиционните застраховки (а и не само), са продукти много подходящи за нуждите ви, една от които със сигурност е предпазване на средствата от инфлацията. При голяма част от клиентите фокусът върху такива продукти е върху инвестицията, а не върху застрахователната част, но симбиозата между двете ползи ги прави успешно убежище.

Разгледайте официалните статистически данни за дейността на взаимните фондове Забележително е, че някои от фондовете миналата година постигнаха доходност от над 20%, което е значителен успех в битката с обезценяването на парите. Да, но внимание!, много от тях са „на червено”, като рекордьорите на отрицателна територия са фондове, които са загубили 30, че и 46% от инвестираните в тях пари.

Ето сега каузата на договорните схеми изглежда загубена – поне за по-невежите във финансово отношение. Защото този тип инвестиции не са за „ден до пладне”, те са средно- и най-вече дългосрочни и една година не е решаваща за крайния резултат. Но как все пак да изберем фонд, които ще ни изведе на плюсова територия и няма да ни натика във подтискащо психиката временно финансово блато? Може би сами или с помощта на семейния съвет няма да се справите.

Още повече, че договорните фондове са различни по рисков профил, играят на различни пазари, инвстират в различни инструменти и съпоставимостта между тях не е аматьорско начинание.

Добра находка са Борсово търгуваните фондове (ETF – exchange-traded funds). Това са взаимни фондове, които се търгуват на фондовите борси като традиционни акции. Те обикновено следят движението на определен индекс или определен индустриален или друг сектор от икономиката.

Фондовете могат да бъдат както активно, така и пасивно управлявани. Могат да бъдат базирани на компании от отделни географски региони, от отделни икономически сектори, от икономики с определен темп на растеж. Освен това могат да бъдат търгувани и ETF, които инвестират във физически стоки и суровини или в деривати върху стоки и суровини, също така върху корпоративни и/или държавни облигации.

Основно предимство при търговията с ETF е оптимизацията на транзакционни разходи. Разходите, свързани с ETF, са по-ниски, отколкото за активно управляван фонд, защото той автоматично се свързва с индекс и не изисква решения от портфолио мениджър.

Купувайки или продавайки борсово търгуван фонд, придобивате широка експозиция, като заплащате разходи единствено за една сделка, вместо за няколко сделки по покупка/продажба на акции от няколко компании.

Ако все пак чувствате леко притеснение от колективните инвестиционни схеми, обърнете се към златото. То и нищо друго е вечното убежище от кризи и войни. Неговият блясък е вечен и в инвестиционно отношение – за последните 15 години е увеличило цената си със 185%. Тук въпросът за търпението, т.е. за хоризонта на инвистицията стои със същата сила. Защото ако сте го купили в края на март миналата година, когато цената му почти докосваше 2000 долара за тройунция, а сега трепти примерно около 1800 долара, агитацията за него може да се окаже безсмислена. Но, ако човек, който следи котировките му, ви каже, че точно сега е моментът да купите инвестиционно злато, не накити, моля ви, защото е евтино, как ще реагирате? Има логика, нали? И някои хора могат да я защитят наживо пред вас, и то не умозрително, а с факти и анализи.

Ако депозитът е на значима сума, защо пък да не го превърнете в недвижимост. „Имот ни хляб яде, ни вода пие”, казваха дядовците. Имотите поскъпват, наемите – също, един ден, ако решите да продавате, ще сте на резултативна печалба…

Но защо все повече гласове предупреждават, че в момента това е доста рисково начинание? Има ли „имотен балон” и дали няма да влезете в него малко преди да се спука? Какъв имот и къде да купите, доколко да разчитате на банков заем? Пред всики тези въпроси човек не бива да остава сам, нормално е да потърси експертни отговори от независими консултанти.

Финансовите консултанти са за това – да ви ориентират в света на парите. Обективно и безпристрастно като ви помогнат да преодолеете инвестиционния си страх, като ви предпазят от рекламната истерия на съмнителното бързо благоденствие, от една страна, а от друга ви извадят от състоянието на финансова летаргия, при която губите, без да усещате част от финансовия си интегритет.

Максимата, че човек се учи от грешките си, е опасна за финасовото му здраве.

Консултантът не е посредник в смисъл на пратеник на определена банка, застраховател, инвестиционен фонд. Той е вашият екскурзовод между тях.

Когато човек взима важни решения в живота си трябва да внимава. И в случая с консултантите е така. Първо, проверете дали този финансов консултант е в публичния регистър, какви отзиви има за него и дали има готовността да бъде до клиента си по всяко време и през годините.

Има компании, при които тази услуга е платена. Тук на всяка цена трябва да се развенчае мита, че като си плащаш със сигурност консултантът по-добре защитава интереса ти. В тази сфера на доверието е нужен преди всичко морал и консултантът или го има, или го няма. С пари морал не може да се купи. Който го няма, дори и да му плащаш, пак ще те заведе там, където на него му е най-изгодно. Изборът на финансов консултант е много важен и поради тази причина има модели на работа като този на „Инфинит Тръст“-  www.infinitetrust.bg, пряко свързан с принципа на препоръките. На него не дължите нито стотинка, а можете да поискате всичко – до пълна картина на финансовата ви стабилност и възможности за просперитет.

Ако си търсите партньор, водач, с който успешно да бродите из финансовите дебри, не чукайте на безброй врати, разнопосочните съвети ще ви объркат допълнително.

 

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение