Хванатият да превозва мигранти софийски полицай бил практикуващ трафикант

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Хванатият  на магистрала  „Тракия“ край Пловдив  полицай,  превозвал в бус 31 мигранти е извършвал неколкократно тази дейност, съобщиха от Районната прокуратура в града.  Инцидентът стана в района на с. Бенковски към 8 часа тази сутрин.

Мигрантите разказали, че са платили по около 4000 лири на човек (около 400 лв.) за да бъдат превозени през страната.  Те са качени край в района на Бургас и са пътували за Сърбия, обясни районният прокурор Чавдар Грошев.  Полицаят е обяснил че изплаща крупен кредит и му трябват пари.

Оказва се, че това не му е първи случай, като  по негови признания е извършил няколко курса за превозване на мигранти. Служителят на МВР е  на 23 г. от Перник, работи в  специализирано подразделение към СДВР и от две години е в системата на полицията. При спирането  се е легитимирал с полицейската си значка, надявайки се да избегне проверка.  В последните няколко дни е бил в болнични.

Още днес униформеният ще бъде обвинен и  задържан за 72 часа с прокурорско нареждане, след което ще се поиска от съда постоянното му задържане в ареста.  Наказанието, което го заплашва е до 6 г. затвор и глоба от 5 до 20 хил. лв. Това е срамна постъпка с висока степен на обществена опасност, коментира говорителят на районна прокуратура Атанас Илиев. По думите му явно високото заплащане провокира все повече хора да се съгласят на такава дейност.

Разследването цели да установи кои са организаторите и финансиращите нелегалния трафик, дали се касае за постоянни канали и маршрути и дали двата случая  от тази сутрин са свързани.

Припомняме, че седем часа преди това, пак в почти същия район на магистралата бе заловен друг транспорт с 25 бежанци, определили се като афганистанци. Шофьорът е признал, че са му платени 5 хиляди лева от двама турски граждани, които са го наели преди две седмици за постоянни курсове.  Общото между двата случая е, че  мигрантите са натоварени в района на едно и също село в Бургаска област и с крайна точка сръбската граница. Засега обаче няма безспорни  данни за умишлена връзка между  двата случая.