Здравният министър: Медицински хеликоптер ще има до края на годината

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Служебното правителство в момента работи по изготвянето на нова обществена поръчка за медицински хеликоптери. През февруари тя трябва да бъде обявена, а до края на септември държавата трябва да разполага с първия си хеликоптер за медицински нужди. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в предаването „Лице в лице“ по бTV.

Няма да се лишим от хеликоптери, служебното правителство полага усилия до края на годината да имаме първия медицински хеликоптер в страната, каза Меджидиев. Според него предишната обществена поръчка, изготвена от правителството на Кирил Петков, се е провалила, защото не е била направена добре. Зададени са множество параметри и ниска цена. Явила се е само една фирма и е дала значително по-висока цена.

През февруари ще бъде пусната обществена поръчка с параметри, които са реални и с които ще можем до края на годината да имаме хеликоптери. Обществената поръчка е комплексна, тя е за оборудването на хеликоптера, с много медицински данни, обясни служебният министър на здравеопазването. Готови сме като държава да участваме и с дофинансиране, ако се наложи, но хеликоптер да се закупи, каза още той и добави „Гарантирам го!“.