СОС ще обсъди забрана за влизане на стари коли в центъра на София

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Най-старите коли няма да могат да се движат в центъра на София, това решение се очаква да бъде разгледано в Столичния общински съвет (СОС).

За първи път наредбата бе внесена в зала на 21 юли, но не бе подкрепена с мнозинство и отпадна от дневния ред.

Сега от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ са заявили воля за приемане на Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община.

С приемането на наредбата за нискоемисионни зони в София ще бъдат спрени и най-старите автомобили да се движат в центъра на града.

Целта е да бъде по-чист въздухът, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Очакванията са, че 20% от всички тези водачи ще се пренасочат към публичния транспорт, т.е. ще оставят автомобилите си. Разбира се, очакваме и процент от тези хора да сменят автомобилите си.“

От ВМРО няма да подкрепят наредбата, като имат и политическо решение на областното ръководство на партията. Карлос Контрера:

„Когато пренасочиш движението с една такава забрана от бул. „Васил Левски“, например, по ул. „Любен Каравелов“, ти не ликвидираш замърсяването, не намаляваш вредните емисии, а просто ги преместваш с няколкостотин метра. Това ще доведе до нови задръствания, но в малките улици, което означава, че автомобилите в задръстването ще работят на празни обороти, всъщност ще се отделят много повече емисии“.