Печалба от хазарт може да спре социалките

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

Жертва могат да станат помощите за отопление и дори детските надбавки


НАП ще събира информация и за облагаемите, и за необлагаемите доходи


Ако човек спечели от хазарт, може да му спрат някои от социалните помощи. Това ще стане след като бъде направен регистър на всички изплащани в страната доходи. С промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които парламентът прие на второ четене, НАП ще събира информация не само за облагаемите, а и за необлагаемите доходи.


В приходната агенция ще бъде направен регистър на всички получени доходи. Целта е социални помощи, например за отопление или за енергийно бедни, да се дават само на хората, които имат доходи под определен праг, а за това трябва да е ясно какъв е общият размер на доходите.


Фирмите и самоосигуряващите се граждани ще подават в НАП информация за всички изплатени на граждани доходи, дори за тях да не се дължат данъци. Организаторите на хазартни игри ще декларират в НАП всички изплатени печалби в размер над 5000 лв., гласят приетите текстове. В резултат, ако човек спечели 5000 лв. от хазарт, ще му спрат помощите за отопление и детските, защото доходите в семейството ще надминат прага за предоставяне на подпомагане.


Информация в НАП ще предоставят и при продажба на апартаменти, ниви и автомобили, ако купувачът е фирма или самоосигуряващо се лице, например нотариус или лекар на свободна практика. Банките ще подават информация за изплатените на хората лихви, ако са в размер над 500 лв. В НАП ще получават и информация за изплащаните държавни пенсии, както и за получените допълнителни пенсии от частните фондове. Фирмите ще трябва да подават данни в приходната агенция и за изплатените командировъчни, които също са необлагаеми доходи.


По служебен път в НАП ще постъпва и информация за всички изплащани в страната социални плащания, включително и детските добавки, ако са в размер над 500 лв. на година. Ще бъдат докладвани и изплащаните от държавата награди на творци в областта на културата и на спортисти, както и изплащаните ренти от земеделска земя и дивиденти от кооперации, ако са в размер над 500 лв. на година.


В резултат на тези промени хора, които получават пари от рента или лихви от банкови депозити, може да бъдат отрязани от социални помощи, ако общият размер на доходите им надвиши заложените прагове за подпомагане.


Гражданите по желание ще могат да декларират всичките си необлагаеми доходи с подаване на годишна данъчна декларация. Целта е, ако например получат голяма сума от хазарт и решат да купят скъп апартамент или кола, да не се налага НАП да прави проверка откъде са им парите.


От 2017 г. насам Демократи за силна България, а впоследствие и Демократична България-обединение застъпва тезата, че следва задължително да се ограничи рекламата и разпространението на хазартни игри, в т.ч. и на игрите, организирани от Български спортен тотализатор, припомниха от коалицията.


Макар вече пет години темата да предизвиква обществено негодувание, така и не последваха реални промени, макар че преди седмица Съветът за електронни медии най-сетне „видя” рекламата на хазарт. 

Видя рекламните блокове в прайм тайма, пренаситени с известни (най-вече за подрастващите) личности, които рекламират и стимулират хазарта до опасна степен. До степен, че и малките деца се влияят от посланията, но за щастие без полза за хазартните организатори, засега. А когато промотираш награди, отстъпки, бонуси, коефициенти и безплатни залози е все едно дали показваш беден овчар, на когото „късметът се е усмихнал“ и е „спечелил“ един милион лева или Камата, който те кани на безплатен залог. 


Зад витиеватото определение „Пряка реклама на хазартни игри“ всъщност стои следната дефиниция: пряката реклама е разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри. Така се създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби.

Впрочем, четейки дефиницията за пряка реклама правя паралел с тези 9 от 10 реклами по време на мачовете от Световното и убедено мога да установя, че има нарушения на закона, коментира Кристина Петкова, депутат от десницата. 

„Вместо обаче да се търси санкция за нарушенията се направи кръгла маса, на която организаторите на хазартни игри благородно предложили да се саморегулират. И колкото и да ме радва личната съвет на някого, не спирам да се чудя къде е държавата? Дали действително толкова е абдикирала от задълженията си или целенасочено толерира и държи очите си затворени пред хазартната вакханалия?!”, пита тя.  


Хазарт е всяка игра , в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът. 

Хазартът също е и в голяма степен зависимост. 

А дали играете на рулетка в казино, търкате талончета на „късмета“ или залагате онлайн е все едно, защото всичко е хазарт. 

Нещо повече, можем ли да развиваме спорта, културата и младежките политики и без да създаваме зависимости?

Какво обаче знаем за хазарта в България, освен, че рекламата на хазарт и достъпността му са толерирани? 

Знаем, че лобистки кръгове положиха основите на лесното забогатяване, а докато ви вземаха по 4 лева на билетче, те правеха милиони. 

Това са пари, които бабите и дядовците ни, майките и бащите ни даваха в надежда да ни помогнат – да ни е по-лек животът. 

Но той не стана по-лек. Напротив, тези хора си създадоха сериозни проблеми.

А иначе , просто направихме едни хора, като правило свързани със сенчестия „бизнес” още по-богати.

Това са пари, спечелени на гърба на заделяните левчета на хората, които отиваха при един олигарх, а след това в куфари – при виден представител на тогавашните управляващи. 

„Ззапочнах да питам публично къде са парите от хазарт и какъв е техният път. Отне ми близо две години и няколко дела по Закона за достъп до обществена информация, за да ми каже държавата какви суми са влизали в хазната от 2014 година насам. Въпреки това, не получих информация къде са отишли тези пари, защото макар законът да предвижда да се насочат към различни програми и фондове за превенция от зависимости, за развитието на спорта и културното дело, такива средства не бяха разпределяни нито към Министерството на културата, нито към Министерството на младежта и спорта.”

Тези въпроси задава Петткова и казва, чеи Законът за хазарта има нужда от спешен ремонт, който да балансира обществените отношения, да поощри отговорния( държавния) хазарт, да създаде устойчива среда за инвеститорите, но и да запази гражданите от порока на хазартната зависимост. 


Темата за хазарта и забраната на рекламата на хазарт залегна като предизборен приоритет единствено в платформата на Демократи за силна България и Демократична България. Затова и от името на обединението те внесоха промени в закона за хазарта, които ще защитят хората, ще регулират хазартната сфера и ще създадат сигурна и наистина регулирана  среда. 


Предложенията са насочени към недвусмисленото приравняване на различните видове хазарт. 

Искаме ограничаване полето на действие на рекламата на хазартни игри, като се цели дейността да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и спиртни напитки. Забрана в хранителните магазини и търговските вериги да се продават “игри на късмета”, казва Петкова. Политическата ни цел са промени, които да регламентират разпространението на лотарийни билети и моментни игри, с оглед важността да няма улеснен достъп от беззащитни обществени групи.  Промените, за които ще се борим, са продиктувани от съществените и обективни причини – брой пристрастени към хазарта и превенция на всички рискови групи от подрастващи и пенсионери, казва депутатката.