Българският евродепутат Ева Майдел: „Започваме сериозен процес на срещи и консултации, за да постигнем определени цели: прозрачност и яснота на дефиници, мерки и процедури.“

В десетката ВАЖНО ТОП новина
Българският евродепутат Ева Майдел споделя в социалната мрежа „Фейсбук“:
„Имах среща с представители на Фейсбук (Мета) в Брюксел.
Ясно казах две неща:
Първо, модерацията в България, оставя впечатлението, че има много по-голяма строгост към постове, които критикуват Русия и Путин, и “проспиване” на руската пропаганда.
Второ, всичко това заплашва не само имиджа на Мета в България, но се превръща в проблем на сигурността за нас.
Започваме сериозен процес на срещи и консултации, за да постигнем определени цели: прозрачност и яснота на дефиници, мерки и процедури.
До тук имаме следните разяснения:
– Има канал за ескалиране на случаи, вкл. на информационни атаки. От българска страна контактната точка е Министерство на електронното управление. Според Мета, този канал почти не се използва от България.
– Ако нещо е против стандартите на общността, то се проверява от доставчика на услуги по модериране. Ако нещо е дезинформация, се преодставя на фактчекъри.
– Няма значени колко пъти един пост е докладван. Всеки докладван пост се преглежда. Това става на две стъпки: първата е автоматична, ако в този етап не може да се определи дали има нарушение, тогава се преминава към втора стъпка – смесен преглед от човек и машинен анализ.
– За Мета изваждането на имената на хората, които вършат тази работа не стои като възможност.“