Ева Майдел: Действията на ЕС към Русия са правилни, но леко закъснели

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Вярвам, че резолюцията, с която ЕП ще обяви Русия за държавен спонсор на тероризма, ще бъде гласувана, заяви пред БНР евродепутатът Ева Майдел, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика. Тя смята, че ще има и групи в Европарламента, които няма да подкрепят текстовете.

Това, което за нас е важно, е да продължим да изпращаме много ясни и конкретни сигнали и да взимаме по-конкретни мерки срещу действията на Русия. През последните 9 месеца режимът на Путин превръща всичко в оръжие срещу Европа. Наблюдаваме разрушаване на цивилна инфраструктура в Украйна – не само жилищни сгради, но и болници, детски градини. От гледна точка на ЕП детайлът точно как ще бъде записано в резолюцията не е толкова важен. Важно е да кажем, че това, което се случва, е истински тероризъм„, коментира Майдел в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Не може да се нарече демократична една държава, която да използва такива похвати, да обявява война на друга държава или да я вкарва във война, категорична е тя и добави:

„Всички тези методи са терористични. Смятаме, че е важно да обявим специфичните части и частни армии като „Вагнер“ за терористи, каквито те са. Смятаме, че е време да назоваваме нещата с истинските им имена, за да може оттук нататък всеки, който реши да ги финансира, да може да бъде подведен под отговорност и да не бъде допускан да влиза в ЕС например“.

По думите й резолюцията цели Русия да се изтегли от международно признатите граници на Украйна. Искаме пълен бойкот на отношенията с руските институции и призоваваме за нов пакет санкции, добави евродепутатът.

Вярвам, че трябва да отстояваме европейските и демократични ценности, каза тя и обясни:

„Това включва да не търгуваме под каквато и да е форма с Русия. Виждаме, че можем да намерим алтернатива на газ. Явно е, че не всички държави се възползват от алтернативата на 100%, но възможно най-много се възползват, една част поне от европейските държави, и да търсим алтернативни източници. Смятам, че действията на ЕС са в правилната посока, но са леко закъснели. Знаем, че тази война се случва от 9 месеца, а някои мерки тепърва се договарят. Това за пореден път показва, че европейските институции трябва да действат по-бързо. Все пак 27 държави седят около масата за преговори и понякога е трудно да се намери компромис“.

Според нея за тази зима решението е намерено, но трябва да се мисли как ще се справяме със зависимостта от Русия занапред.

Източник: https://bnr.bg/post/101740621/eva-maidel-deistviata-na-es-kam-rusia-sa-malko-zakasneli?fbclid=IwAR1IAdEA1gHY5ASKLNgQe5nKxa2zcF7UplItU57FugVEoQgAO9_jKFDsc2A