Без съществена разлика в резултатите от отминалия вот, ако изборите бяха сега

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Ако изборите бяха сега, нямаше да има съществена разлика в резултатите от отминалия наскоро вот, сочи изследване на „Галъп“. Освен това в едни нови избори едва ли може да се очаква висока избирателна активност, смятат социолозите.

Същите партии с приблизително същите резултати щяха да влязат в парламента, ако изборите бяха сега.

Социолозите са задали три експериментални въпроса, като отговорите не бива да се четат като фиксирани обществени нагласи, а по-скоро като ориентировъчна картина.

Проверени са предпочитанията в настоящата ситуация да се състави правителство, отношението към идеята да се въведе форма на президентска република и нагласите към въвеждането на еврото у нас.

56% от запитаните искат редовно правителство дори с компромиси. Кабинет предпочитат мнозинства от близо 80 на сто от привържениците на ГЕРБ, над 60% от тези на ДПС и близо толкова от поддръжниците на „Продължаваме промяната“, както и над половината от тези на левицата.

Че у нас трябва да се въведе форма на президентска република смятат едва 24 процента и половина.

От „Галъп“ уточняват още, че перспективата за въвеждане на еврото извиква известна обществена тревога и над половината българи са несъгласни това да се случи.

Изследването на „Галъп“ е проведено в периода 29 октомври – 6 ноември сред 809 пълнолетни българи. Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията.