Евродепутатът Ева Майдел работи по регламент за микрочиповете

В десетката ВАЖНО ТОП новина

„Не мога да спра да се сещам за руските автомобили и военна техника, в която започват да се монтират части от перални? Причината е, че има недостиг на микрочипове.
Светът иска бързо да се дигитализира, но след Ковид, се оказа, че производството на микрочипове зависи от няколко компании, повечето, от които са в Азия. Ние европейците трябва да помислим за нашето бъдеще: дали искаме да се докараме до положението на руснаците и да произвеждаме автомобили с части за перални или да модернизираме производствата си.

Затова преди няколко месеца в Европарламента започнахме работа по регламент за микрочиповете (Chips Act, а аз поех ангажимента да стана докладчик по него. Днес моят доклад в комисията по икономически въпроси беше приет.

За много хора Chips Act означава Европа да има своя гигафабрика за чипове под 10 нанометра, с което да подсигури индустрията и потреблението си на електроника. За мен, обаче, основното е да развием капацитет в цялата вeрига на доставки. Да имаме водещите учени и техники, които да осигурят технологично лидерство и автономност и след 10-15 години.

Три от ключовите промени, които предлагам са:
– Да се създаде единна точка за контакт, където всеки може да зададе въпроси за финансиране, за връзки с партньори от други държави. Но освен това да може да се подаде сигнал за проблеми с веригите на доставки, които да служат за ранно предупреждение на институциите.
– Да се изгради във всяка държава на център за научни постижения по микрочипове. Важно е освен финансиране ЕС да предоставя и насоки за ефективното му изграждане и активното участие на бизнеса и научните среди.

Но дори и да направим най-доброто и стимулиращо законодателство, шансът Европа да успее е като вложи солиден финансов ресурс, който да подпомогне частните инвестиции.

Продължаваме работата и в основната комисия по промишленост и енергетика, където също съм докладчик.“

Източник: https://www.facebook.com/100008295760837/posts/pfbid02BBsVk6PtDC8T7rXc75UhEnSYG5FGkUM9r63n1hs4sSYuANqEpEqxZsjqG2598etEl/