Нидерландия остава единствената страна против присъединяването на България към шенгенското пространство

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Парламентът на Нидерландия прие снощи резолюция, според която страната не трябва да гласува за приемането на Румъния и България в Шенген. Така, вече повече от десетилетие, Хага продължава да се противопоставя на стремежа на София да стане част от зоната без граничен контрол. Силвия Петрова с още информация:

Новината дойде два дни след като Европейският парламент с огромно мнозинство прие резолюция, с която призова за трети път държавите членки на Шенген да допуснат България и Румъния в зоната за свободно пътуване още през тази година.

Според парламента в Хага обаче у нас и в северната ни съседка са необходими допълнителни проверки и наблюдения, анализ на функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност, които – според нидерландските депутати – „могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол и да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство“.

Коментарът на президента Румен Радев:

„Много важно е да се знае, че в Европарламента, 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха „за“ България и Румъния и само четирима „против“. Това ясно показва, което споделих с премиера Рюте, че България и Румъния в момента стават заложник на вътрешната политика на Нидерландия и това няма да издържи дълго, защото най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията. Видяхте, че и нашите евродепутати, всички, са обединени до един по тази тема и също така най-важното – че всички държави вече застават зад България“.

И от Министерството на външните работи заявиха, че България е изпълнила всички критерии за влзане в Шенген.

От МвНР напомниха, че България е изпълнила всички критерии и е готова за членство в Шенген от 11 години. Присъединяването е сред основните приоритети на служебното правителство, каза заместник – министърът на външните работи Костадин Коджабашев“

„Отпуснаха се повече средства за поддържане на сигурността по границата с Турция. Миналата седмица страната ни имаше експертна проверка за готовността по отношение на Шенген. Очакваме да бъде изготвен доклад и до 25-26 октомври да бъде представен“.

„Продължаваме да вярваме, че възможността да бъдем приети за пълноправен член на Шенген по време на Европейския съвет през декември, съществува“, заяви все пак Коджабашев.

Приемането на България и Румъния в Шенген би довело до премахване на граничните проверки при пътуване на хора между двете страни и останалите членки на пространството.

Присъединяването на нови държави към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на Европейския съюз, който обединява всички страни членки.