Асен Василев: Правителството на „Продължаваме промяната“ е защитило българския интерес

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Бившият вицепремиер Асен Василев заяви, че правителството на „Продължаваме промяната“, заедно с коалиционните им партньори, е защитило българския интерес като не е позволило прекратяване на газоподаването към бизнеса и битовите потребители след като „Газпром“ спря едностранно изпълнението на дългосрочния договор с България.

Василев обвини Бойко Борисов в „лъжа“, след като по-рано днес лидерът на ГЕРБ хвърли върху него и бившия премиер Кирил Петков вината за това, че не са договорили американски втечнен газ и слотове за разтоварването му.

„Всеки ден подавахме заявка по съществуващия договор, но „Газпром“ не изпълняваше тези заявки. Успяхме да завършим българо-гръцката връзка и я оставихме с 40 бара налягане на газа. Договорихме пълния обем азерски газ. Успяхме да договорим седем танкера на цена, която според служебния министър е значително по-ниска от цената, получена на търговете, организирани от същото служебно правителство. Това бяха конкретни първи стъпки да се осигури спокойна зима и поносими цени за българските граждани, които ползват парно и газ“, каза бившият вицепремиер Асен Василев.