Министерство на енергетиката отрича да е блокирало газовата връзка с Гърция

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Министерството на енергетиката опроверга информацията, че служебният министър Росен Христов е отменил назначенията в компанията-оператор на газовата връзка с Гърция и така е блокирал проекта.

„Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването“, се казва в съобщението от министерството.

Решението за спиране на вписването на Надзорния съвет на дружеството е на Агенцията по вписванията и е мотивирано с предписания, които трябва да се изпълнят. Става дума за административни изисквания и липсващи задължителни документи, включително трябва да бъдат отстранени и правописни грешки, посочват от Министерството на енергетиката.

По-рано днес бившият премиер Кирил Петков написа във Фейсбук:

„Гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“. Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок“.

За 19 часа днес пред фонтана на президентството е насрочено началото на два протеста. Единият е организиран от „Демократична България“ и е заради газовата политика на служебното правителство под наслова „България – независима от „Газпром“!“

Вторият е организиран като спонтанен във Фейсбук заради решенията на служебното правителство от последните – смяна на 25 областни управители, на ръководителите на НАП и на АМ „Митници“, както и заради „опити на служебния кабинет да блокира газовата връзка с Гърция“.

Лидерите на движение „Ние идваме!“ Николай Хаджигенов  и Арман Бабикян призоваха своите симпатизанти да подкрепят спонтанния протест.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще се срещне с участниците в строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България в понеделник. От министерството уточняват, че разговорът е с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.