От „Спаси София“ предлагат районът на Малките 5 кьошета в столицата да бъде преобразен

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Архитекти и доброволци от гражданската организация „Спаси София“ предлагат районът на Малките 5 кьошета в столицата да бъде преобразен. В момента мястото не отговаря на изискванията за пътна безопасност и за естетична градска среда, каза независимият общински съветник Борис Бонев:

„В момента това пространство, въпреки че е централно разположено, въпреки че е любимо на софиянци, по никакъв начин не отговаря на изискванията за пътна безопасност. Има много проблеми с неправилно паркиране, хаотично разположени контейнери за смет, нееднородни настилки. Общо взето едно голямо асфалтово поле, вместо малък кокетен градски площад, какъвто заслужава да бъде. Затова и нашият проект предвижда ние да променим това със съвременни мерки, като например повдигнато пешеходно кръстовище, с уширение на тротоарите, за да има повече пространство за хората, с повече зеленина, с места за сядане. Целим да направим този площад много по-любимо място на софиянци“.

В рамките на днешния ден и утре гражданите на София могат да се запознаят с проекта, като изразят на място своето мнение. Двама от посетителите споделиха:

„Много добре измислено, поне според нас. Ще стане едно много приятно място за разходка, защото това по принцип на нас ни е много приятно място.
Има много емблематични места в София, които принадлежат на софиянци, не просто на живущите на улицата или в квартала. Инициативата „Спаси София“ е един безплатен труд на едни млади хора, много често гениален, които дават разкошни решения за урбанизация на конкретно място или локация и това да не се използва е повече от грехота“.

Снимки: Виктория Петрова