И това лято София е град на киното

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Платформата за късометражно кино „Кинематограф“ даде начало на сезона на летните кина в София, съобщиха от Столичната община. Всяка седмица белият екран ще бъде разпънат за прожекции под звездите в междублокови пространства, градинки, паркове и дворове из столицата.

На 24 и 25 юни (петък и събота) „Лятно кино София 2022“ е в парк „Студентски“, а на 26 юни – в квартал „Симеоново“.

„Това лято София буквално се превръща в „Град на киното!“, каза заместник-кметът по култура Мирослав Боршош, напомняйки за титлата, присъдена на столицата от ЮНЕСКО.

Сред показваните филми има документално, игрално, експериментално кино, анимация. Освен награждавани на десетки световни фестивали, много от тях са на български автори. Това дава рядка възможност родни творци на късо кино, немалка част от които са студенти – да достигнат с филмите си до голяма публика.

Според организаторите, това е от ключово значение за развитието на българското кино, защото модела на киноразпространение работи само за пълнометражни филми. Повечето къси филми се показват само на фестивали, което е недостатъчно, за да заживеят свой живот сред хората, а късите често разглеждат специфични теми, които отсъстват в голямото кино.

Сред домакините на „Лятно кино София 2022“ са парк „Студентски“, парковете в „Младост 2 и 3, дворът на Гьоте институт България, „Северен парк“, парк „Илиянци“, дворът на 127. СУ „Иван Денкоглу“, „Павлово“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Требич“. Прожекциите стартират в 20:30 часа и продължават около 90 минути.

Пълен списък на местата за кино на открито и актуалната програма ще намерите тук.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“.