Райският газ – модерно и опасно забавление сред младежите

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Все по-често напоследък, разхождайки се по улицата или в парка, може да забележите захвърлени малки метални флакони, наподобяващи патрони. Оказва се, че те са пълнители за райски газ, който от години се е превърнал в средство за забавление сред младото поколение.

Диазотният оксид, чието приложение по принцип е в медицината, се вдишва чрез балони. Те се пълнят със специална машинка, която изкарва райския газ от въпросните флакони. Това „оборудване“ се продава съвсем свободно в търговската мрежа и е евтино и достъпно. В онлайн магазини флаконите с райски газ, които са около 8 грама, се предлагат на цена от 0,50 стотинки до 1 лев. Машинката за флаконите струва около 15 лева. Балоните също са евтини. Някои сайтове предлагат и различни промоции ако си поръчаш по-голямо количество за някое парти. И докато търговците, които търсят печалба, най-често обясняват че райският газ е безопасен, то експертите съвсем не мислят така.

„Търсеният ефект е много бързо, даже светкавично усещане за повдигнато настроение и силна еуфория. Това състояние продължава между 3 и 5 минути. Проблемът е, че толкова мощната еуфория кара хората отново да искат да изпитат този ефект и това води до чести серии от употреба“, коментира експертът по наркотични вещества д-р Борислав Станчев от Дирекция „Превенции“ към Община Варна.

Особено опасна за здравето е комбинацията на райския газ с алкохол и други наркотични вещества.

„Рискът се увеличава когато комбинирате вдишването на райски газ с алкохол, марихуана или други стимуланти, дори и тях да сме приели няколко часа по-рано. Тогава вече могат да се появят и нежелани странични ефекти“, коментира още д-р Станчев.

Еднократната употреба на райски газ не е толкова опасна“, каза още експерта. Според д-р Станчев проблемът идва и от факта, че райския газ се предлага свободно, евтино и съвсем легално в търговската мрежа. Това дава възможност на хора, които нямат достъп до незаконния пазар или малолетни, да се снабдят с незаконна дрога.