Мит ли е, че водата от чешмата в София е негодна за употреба?

В десетката ВАЖНО ТОП новина

С началото на горещите дни „Софийска вода“ започва инициатива за вода без опаковка в столичните заведения. Целта е да насърчи заведенията, но и клиентите им да предлагат и поръчват чешмяна вода, каквато е практиката в много европейски столици и градове, съобщиха от дружеството.

Питейната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството. Тя се отличава с неутрално pH, около 7.2, заради високопланинския си произход главно от снеготопене. Водата е мека и без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за ежедневна употреба от всички възрасти. С тези свои характеристики питейната вода в София се счита за най-подходяща за междуклетъчната обмяна в човешкото тяло, за обменните процеси в него.

Въпреки неоспоримите качества и контрол на чешмяната вода в София, все още съществува мнението, че питейната вода е негодна или че заведенията не са подходящо място да се поръча чешмяна вода. С кампанията „Вода без опаковка“, дружеството се опитва да разшири информираността за качеството на водата в града, но и да насърчи ограничаването на употребата на пластмаса.

За да улесни и клиентите, и заведенията, има изработен стикер, който може да се постави на избрано от заведението място. Той означава, че в този обект се предлага чешмяна вода. Самият стикер пък носи официална информация за качеството на водата. Така столичният ВиК оператор се надява, че с течение на времето, клиентите по-смело ще поръчват чешмяна вода в заведенията, обозначени със стикера, а тези заведения ще стават все повече.

От дигитална карта вече можем да се информираме кои заведения предлагат чешмяна вода.
Целта на инициативата е да напомни на всички да се хидратират добре през лятото, да повиши доверието в чешмяната вода, да разруши мита, че водата от чешмата е само избор за неплатежоспособни клиенти и не на последно място – да намали поне с малко ежедневната употреба на пластмаса, като в същото време по никакъв начин да не се намесва в търговските практики на заведенията.

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите „Искър“ и „Бели Искър“. Само за 2021 г. лабораторията на „Софийска вода“ е взела над 9000 проби от целия ѝ път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа. Тя отговаря напълно и дори надхвърля държавните нормативни изисквания за качество на питейната вода.