В центъра за бежанци в Харманли вечерят с леща и вафла

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност проведе вчера изнесено заседание в Харманли, където се намира регистрационно-приемателен център от отворен тип. Днес народните представители продължават работата си, като ще посетят оградата на българо-турската граница. През ноември миналата година служебното правителство отпусна 5 милиона лева за ремонт на съоръжението.

По-късно депутатите ще бъдат и в тристранния контактен център в Свиленград, който е изграден, за да подпомага усилията на службите за справяне с бежанския проблем.

38% от капацитета за настаняване на Държавната агенция за бежанците към този момент е запълнен. Общо настанените са 1575 души, поясни заместник-председателят на ДАБ Димитър Киров.

В центровете обаче не могат да бъдат настанявани украинци, защото помещенията са само за чужденци, чиято процедура по закрила не е приключила.

В регистрационно-приемателния център в Харманли пребивават предимно сирийци, очакващи статут.

Кандидатства се по оперативни програми, за да може с европейски средства да бъде обновена базата, посочи още Димитър Киров. Той допълни, че през летния сезон миграционният натиск нараства.

43-годишната сирийка Зейнаб, вдовица с четири деца, се оплаква, че вече месеци чака статут.

„Нямаме средства, нямаме дрехи. Избягах от войната, за да намеря сигурност. Търся тук бъдеще на децата. От 9 месеца чакам, а нямам статут. Искам децата ми да продължат да учат и да живеят спокойно“.