Вицепрезидентът Йотова: Нито България, нито Северна Македония имат нужда от напрежение

В десетката ВАЖНО ТОП новина

„Наистина очаквам от съответните македонски власти да свършат своята работа и час по-скоро да направят задълбочено разследване, да открият виновниците и те много сурово да бъдат наказани. Нито България, нито РСМ в момента имат нужда от допълнително нагнетяване на напрежението. Още повече, когато преговорите между двете страни са на точка нула. Тогава, когато европейските партньори очакват от РСМ да отговори на критериите и условията, които постави България“.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за БНР.

Тя коментира инцидента, при който беше запалена входната врата на българския културен институт „Иван Михайлов“ в Битоля.

„Ние вече сме свикнали години наред на подобни инциденти и това е най-голямото основание на България за ветото. Ние имаме своите задължителни 4 плюс 1 условия и докато не ги видим изпълнени от страна на РСМ, какъвто и да е натискът от страна на нашите европейски партньори, каквито и да са геополитическите съображения, ние не можем да предадем интересите на българите там. Когато президентът Радев настоява правата на българите да бъдат записани в конституцията на РСМ, ние имаме предвид точно това – българите там са държавотворен народ и те трябва да имат точно такива права, както и всички останали“.