ЕС се споразумя за правилата при запълване на газовите хранилища

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Преговарящи от страните членки на ЕС и евродепутати се споразумяха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата, опитвайки се изградят буфер за доставки и да се подготвят за възможни прекъсвания на руските потоци на природен газа, съобщава Ройтерс.

Русия доставя 40% от газа в ЕС и миналия месец прекъсна доставките за Полша и България, след като те отказаха да плащат за горивото в рубли, напомня агенцията.

Сделката ще изисква от страните членки на ЕС съвместно да запълнят капацитетът на газовите хранилища най-малко на 85% до ноември тази година и през 2023 г. и до 90% през 2024 и 2025 г. В момента газовите хранилища са запълнени на 41%.

Всяка страна също така трябва да постави в съхранение достатъчно газ, за ​​да покрие 35% от годишното си потребление през последните пет години. Тази система е предназначена да намали тежестта върху страните с големи хранилища за природен газ, след като Унгария, Австрия и Нидерландия изразиха опасения, че техните компании ще бъдат принудени да купуват големи количества газ на почти рекордни цени, докато тези страни с малки газови хранилища не биха правили такива големи по обем покупки.

Страните без съоръжения за съхранение на газ пък ще трябва да съхраняват достатъчно гориво в други държави, за да покрият 15% от годишното си газово потребление. Кипър, Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други държави, са освободени от това изискване.

„Това, което е заложено в правилата, е осигуряването на доставки на газ за следващата зима за всички европейци“, каза водещият преговарящ от страна на Европарламента, бившият полски премиер Йежи Бузек.

Втечненият природен газ и съхраняваните горива като петрол ще могат да се включат в заложените цели за запасите.

Държавите също така трябва да сертифицират собствениците на обекти за съхранение, за да проверят дали те представляват рискове за енергийната сигурност – ход, насочен директно към руския „Газпром“, който преди месеци задържа своите европейски места за съхранение на необичайно ниски нива. Операторите, на които е отказано сертифициране, трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газохранилищата.

Опасенията относно руските доставки вече накараха фирмите от ЕС да започнат да презареждат хранилищата с рекордно скорост след края на зимния сезон, въпреки високите цени на синьото гориво.

Страните от ЕС и Европейският парламент трябва официално да одобрят сделката. Европарламентът трябва да я гласува следващия месец, посочва Ройтерс.