Управляващата коалиция обсъжда 2 часа казуса за военна помощ за Украйна

В десетката ВАЖНО ТОП новина

На коалиционен съвет тази вечер управляващите формации обсъдиха в Министерския  съвет предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна, което в сряда ще е на дневен ред в Народното събрание. Срещата на управляващата четворна коалиция продължи близо два часа и завърши без конкретен резултат.

Окончателно решение не беше постигнато – БСП са против подпомагане с оръжие, ПП и ДБ са декларирали, че са „за“ даване на военна помощ, ИТН ще гласуват по съвест.

След два часа дебати конфигурацията не е променена.

В сряда в пленарната зала на НС ще се гледат и трите проекта за решение – два от тях – на ДБ и на ГЕРБ, предвиждат военно-техническа помощ, а проектът на ПП е компромисен.

След изявленията на съпредседателите на най-голямата парламентарна формация – Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от ПП възприемат по-твърда позиция.

Сега обаче опитите да се постигне консенсус с БСП продължават. Търси се подходящата формулировка. Знак за това даде представителят на ИТН Станислав Балабанов, който на влизане в МС каза, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е искал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална подкрепа.

Балабанов  обяви, че ще се работи за обхвата на това, което Народното събрание трябва да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ на Украйна. Той коментира и позицията на БСП, че ще напуснат управляващата коалиция, ако правителството гласува за изпращане на оръжие:

„Всеки може да реши каквото прецени. Сега, понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи“.

На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората като нас в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава“, каза още Балабанов, цитиран от БГНЕС.

Темата коментира по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков  Лена Бориславова – „Не вярвам да има разпад на коалицията“, заяви тя пред Нова телевизия. Впечатлението ѝ за коалицията е, че е стабилна и работи здраво.

„Това, което ще направим днес, е да актуализираме информацията за нашите коалиционни партньори по отношение на действията на правителството за гарантиране на енергийната сигурност. Ще говорим за инфлационните мерки. На тези съвети се обсъждат всички актуални теми“, каза Бориславова за днешния коалиционен съвет.

Коментар от началника на кабинета дойде и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите:

„Конфликтът е много близо до границите на Полша и Румъния. Това са държави, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от колективната сигурност на Европа и НАТО“, каза Бориславова.