Важно е ЕС да спечели надпреварата в цифровия сектор

В десетката ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

На 21 март евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е главен докладчик по закона за изкуствен интелект в Комисията по индустрия на Европейския парламент. Системи с изкуствен интелект наблюдават околната си среда, получават данни (които са подготвени от другиго или които набират сами), преработват ги и извършват действия, свързани с постигането на конкретна цел.

Изкуственият интелект не е нещо от научнофантастичен филм – тя е ключова нова технологи, която вече е част от много от ежедневните ни дейности: алгоритъмът, който решава какво виждате върху вашия Фейсбук фийд или изкуственият интелект, който позволява да намерите пътя с помощта на GPS. Но изкуственият интелект също така се използва и в широкото общество например от полицията, която се опитва да разпознае престъпник чрез биометрични данни или от друга стана, в заводи из цяла Европа, където допринася към по-ефективни индустриални процеси.

За жалост, има други страни, където изкуственият интелект се използва за по-вредни и нередни причини. Например в Китай където се използва за тип „Социална кредитна система“  която позволява на властите да оценяват лоялността или т.нар. „социален рейтинг“ на определен човек или компания.

„Ние категорично не искаме такъв тип социална кредитна система в Европа и за това в новия закон по изкуствен интелект, където аз съм главен докладчик в ЕП в комисията по Индустрия, забраняваме точно такъв тип използване на ИИ както и в няколко други вредни сфери“, каза Ева Майдел.

Всичко това има и по-широки геополитически последици, особено виждайки какво се случва в последствие на Руското нападение над Украйна. То ни показва защо демократичните сили в света трябва да спечелят надпреварата в цифровия сектор. Ако Западът загуби тази надпреварата за влияние с ИИ и други напреднали технологии, ще има фундаментална промяна в глобалния ред. Затова трябва наистина да намерим правилния баланс в закона по изкуствен интелект – баланс, който ще осигури, че европейски компании ще създават ИИ в съответствие с нашите общи ценности, но също така ще останат конкурентоспособни спрямо глобалните ни конкуренти.

 

Източник: https://bnr.bg/plovdiv/post/101616222/vajno-e-es-da-specheli-nadprevarata-v-cifrovia-sektor