Продължава спорът между прокуратурата и МВР за ареста на Борисов

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

Продължава задочният спор между МВР и прокуратурата по разследването, заради което за 24 часа в ареста беше бившият министър-председател Бойко Борисов.

От държавното обвинение излязоха с коментар за снощния брифинг на министър-председателя Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков, определяйки го като „чиста политика“.

„В Софийска грaдска прокуратура не са били докладвани предложения и проект на постановление за привличане на обвиняеми лица“, каза на брифинг в петък вечерта говорителката на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„Ето ги проектите, те се съдържат в самата преписка и са изпратени на прокуратурата и тя заяви, че такива искания няма“, отговори от своя страна министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Липсата на предложения от разследващия полицай за подвигане на обвинение за изнудване и за продължаване на задържнето на Борисов,  бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара на експремиера Севделина Арнаудова беше един от формалните аргументи на държавното обвинение защо тримата си тръгват без обвинения и свободни.

Отговорът на Бойко Рашков дойде 2 часа по-късно – „това е саботаж на прокуратурата“. Коментарът на премиера Кирил Петков пък беше, че “ в България независима прокуратура няма“.

Единственото сериозно нещо от брифинга, според държавното обвинение, бил въпросът за постановленията за привличания.

В защита на своята теза на страницата си във ФБ днес държавното обвинение публикува снимки на  официалните описи на постъпилите от Главна дирекция  „Национална полиция“ в Софийска градска прокуратура четири тома с материали по делото „Борисов – Горанов -Арнаудова“, за да попита „къде в материалите от МВР министър Рашков вижда постановления за привличане на обвиняем“. В описа, в които са изброени –  протокол за разпит на свидетел, портокили за претърсвания и изземвания, протокол за оглед, докладни, няма отбелязано „постановление за привличане на обвиняем“.