Асен Василев: Няма репресии, влязохме в Европа

В десетката ВАЖНО ТОП новина

В кулоарите на парламента вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отрече, че е имало репресии при арестите на бившия министър-председател Бойко Борисов и други свързани с ГЕРБ лица. той даде и подробности за мотивите за ареста на бившия премиер Бойко Борисов и знакови лица от управлението на ГЕРБ:

„Изглежда, че най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и по доклада на Агенция „Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Това беше изпратено, между другото, от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия да се защитят тези 555 милиона на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че има една, поне малка стъпка в тази посока“.

Василев отхвърли обвиненията на ГЕРБ за политическа репресия спрямо опозицията:

„Няма репресии, полицията действа по закон, влизаме в Европа“, каза още вицепремиерът.

„Хайде да си говорим за репресии, искате ли. Репресия е, когато студентите ги бият зад колоните на НС. Репресия е, когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада, за да го гледат всички и да го снимат всички. Това е репресия. Това, което видяхте снощи, имаше ли такива кадри. Нямаше. Защо нямаше такива кадри? Защото полицията си върши работата по закон“.

Той не изключи да има още арести на хора, участвали във властта, ако има доказателства за престъпления.

Според Василев не отговарят на истината и обвиненията, че с ареста се прикриват действия на кабинета като например предоставяне на оръжие за Украйна:

„Какви оръжия? Държавата не може да даде един пирон без подпис на Министерството на финансите. В Министерството на финансите не е постъпвало такова искане под никаква форма за каквито и да е оръжия“.