Ева Майдел с инициатива за ограничаване на дезинформацията за войната в Украйна

В десетката ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

Българският евродепутат Ева Майдел призова Европейската комисия да свика спешен Съвет между онлайн платформите и европейските регулатори, за да се вземат по-решителни мерки за борба с лъжите и дезинформацията, които се разпространяват в социалните медии за войната в Украйна. 

„Не можем да чакаме още хора да загинат или да оправдават непредизвиканата агресия от Кремъл само защото формират мнението си от грешни факти и лъжи, прочетени в интернет. Русия се опитва да използва онлайн платформите, за да манипулира общественото мнение по света и по този начин да блокира взимането на решения от правителствата срещу агресията в Украйна. Затова европейските институции трябва да изискват от платформи като Фейсбук, Ютюб, Инстаграм, Тикток по-стриктен контрол на съдържанието в тях и да проверяват дали то отговаря на истината,“ заяви Ева Майдел, която изпрати писмо с предложението си до зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. 

„По време на война, в която всяко действие е заснемано, масово споделяно и коментирано в социалните медии, е от огромно значение кой контролира информацията и тълкуването ѝ. Всяка снимка, видео или новина оказва пряко въздействие върху ситуацията в Украйна и действията на войниците и цивилните граждани,“ допълни българският евродепутат.

Ева Майдел е част от екипа на Еврпейския парламент, който работи по регламента за цифровите услуги (Digital Services Act). Той трябва да регулира онлайн платформите и тяхната отговорност за разпространяваното съдържание. „Извънредната ситуация изисква извънредни мерки. Законодателството все още е в процес на договаряне между държавите и Европарламента, а имаме нужда от действия в рамките на часове. Затова ще настоявам, включително и с разговори с ръководители от големите технологични компании, да се ангажират с премахване на дезинформацията. Сега е моментът за платформите да покажат, че могат да са обществено отговорни и да увеличат доверието в себе си на потребителите, но и на регулаторите,“ коментира още Майдел.