Продължава издирването на 10 души от ферибота до остров Корфу

В десетката ВАЖНО ТОП новина

Гръцките власти продължават издирването на оцелели от горящия ферибот „Юрофери Олимпия“ до остров Корфу. Екип от спасители вече се е качил на кораба, а надеждата да бъдат открити още хора остава жива, след като днес беше спасен белоруски шофьор. Близките на изчезналите пътници също са на пристанището.

През последните часове пожарникари са открили тялото на един от пътниците. То е на 56-годишен гръцки гражданин, често пътувал с ферибота до Италия. Мъжът  е идентифициран от роднините му, съобщи Министерството на търговския флот. Бил е открит в камиона си в гаража. Жертвата е изгоряла заедно с превозното средство, без да има възможност да го напусне.
Издирването на 10 души, които са обявени за безследно изчезнали, сред които и 7 българи, ще продължи и през нощта, предава кореспондентът на БНР в Гърция. Спасителните екипи се опитват да достигнат до части на кораба, където пожарът вече е погасен. Голяма е надеждата  да открият още живи пътници, след като спасеният тази сутрин шофьор от Беларус посочи на властите откъде е чувал разговор на хора преди да излезе на палубата.

В гаражите, поради висока температура и токсичен въздух, не се допускат спасители. Продължава гасенето на малки огнища, които тлеят в затворените помещения на кораба.

Съдбата на издирваните шофьори вълнува цяла Гърция. Днес на литургия в църквите хората се молиха за спасение за изчезналите.

Корабът беше успешно изтеглен в залив до остров Корфу, за да не потъне. Близките на шофьорите са на пристанището на острова с надежда за успех на спасителната акция.

През изминалата нощ част от българите, оцелели при пожара на ферибота „Юрофери Олимпия“ в Йонийско море, се върнаха у нас. Някои от тях пристигнаха в Петрич, София и Пазарджик, 12 души се прибраха в Пловдив. Общо 10 души все още са в неизвестност. 7 от тях са българи.

Пожарът на „Юрофери Олимпия“, собственост на италианската фирма „Грималди Лайнс“, избухна в петък, докато фериботът пътуваше от Игуменица в Гърция към италианското пристанище Бриндизи.

Трима от българите, които остават в неизвестност след пожара на ферибота, са международни шофьори от Благоевградска област, потвърдиха пред БНР техни колеги, които вече са на родна земя. Ангел Лучков от Разлог е международен шофьор към пловдивска фирма от 4 години. Бил е в каюта на петия етаж, когато лумнал пожарът. Бързо стигнал до шестия етаж, на който са спасителните лодки. От снощи е при семейството си:

„Добре се чувствам. Сполай Богу, че сме живи, най-важното е това! Всичко друго ще се оправи“, сподели Ангел Лучков пред БНР.

Гаражите за тежкотоварните камиони са на долните четири етажа, първите два от които са напълно затворени.

Ангел коментира и лошите условия на ферибота, което кара много от неговите колеги да предпочетат да спят в камионите:

„Каютите са препълнени – по четири човека. Не са хубави условията и изобщо корабът е под всякаква критика“.

Всички българи, които все още са в неизвестност, са международни шофьори, потвърди Ангел Лучков. Сред тях са  трима негови колеги от Хаджидимово, Сандански и Разлог:

„Всичките са международни шофьори. Единият от колегите, който е мой съгражданин, от Разлог е, той все още е в неизвестност, още не е намерен. Не мога да ви кажа със сигурност дали е бил в каютата, дали си е бил в камиона. Просто не знам“.

Въпреки че времето напредва, надява се колегите му да са живи:

„Спасителната акция ще продължи и дано да намерят и други, да са оцелели, до последно ще се надяваме“.