Ева Майдел: Отсъствието на Русия от Мюнхенската конференция по сигурността показва нежелание за диалог

В десетката ВАЖНО Европа и Светът ТОП новина

„Ако Русия има някакви претенции към Украйна, ЕС или НАТО, няма по-добро място да ги изрази от Мюнхенска конференция по сигурността, както го е правила преди. Всички, които могат да реагират на исканията на Путин са тук – президентът на Украйна Зеленский, генералният секретар на НАТО, лидери на страни от ЕС, както и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и председателят на Конгреса Нанси Пелоси. Отсъствието на представители на правителството в Москва въпреки поканата от организаторите, показва нежелание за диалог и намиране на мирен изход от кризата, което подксазва за несъвсем състоятелни аргументи на Русия“, заяви бълагрският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е сред участниците на 58-то издание на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Кризата в Украйна е последната от поредицата кризи, които белязаха последните две години. Всичко това доведе до масов песимизъм сред европейците. Най-големият риск, който виждам за демократичните ни общества, е този песимизъм да се затвърди и да прелее в негативно отношение към всички институции и всякакви по-категорични политики. Затова политиците не могат да си позволят да са в реакционен режим на кризите. Трябва поглед напред, за да се очертаят позитивни цели, които да бъдат превърнати в дневен ред на цялото общество.“ Това допълни Майдел, която е говорител в три събития от конференцията в Мюнхен.

В основната програма българският евродепутат участва в дискусията за проблемите с доставките на микрочипове, както и в панела за бъдещето на изкуствения интелект заедно с бившия изпълнителен директор на Гугъл Ерик Шмид. В неделя, 20 февруари, Ева Майдел организира кръгла маса с участието на премиерите на Белгия и Естония, съответно Александър де Кру и Кая Калас, по въпросите на дигиталното законодателство в ЕС.