На първо четене в комисия: Без златни паспорти

В десетката ВАЖНО Политика ТОП новина

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси прие на първо четене законодателните предложения на Министерския съвет, с които се премахва възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

Законопроектът на ДПС, който също предвижда отпадане на инвестиционното гражданство, не събра подкрепа. „За“ него гласуваха само депутатите от движението.

Пред депутатите зам. – правосъдният министър Юлия Ковачева припомни, че страната ни е била нееднократно предупреждавана от Еврокомисията за евентуална наказателна процедура, ако не бъдат направени промени в Закона за българското гражданство в частта за т. нар. „златни паспорти“.

Общите наблюдения на министерството показвали, че това не са инвестиции в работни места, а в ценни книжа или лицензирана финансова институция, каза Ковачева.

„За периода 2017 до 2 февруари 2022 година са образувани общо 104 преписки за придобиване на българско гражданство на основание член 14 а от закона За този период придобилите българско гражданство с указ на вицепрезидента са 92 лица“, отчете заместник-министърката.