МВнР: Историческата комисия България-РСМ е важна и не трябва да спира работа

Бизнес и Икономика В десетката Политика ТОП новина

Мултидсциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси по Договора за добросъседство с Република Северна Македония трябва да продължи да работи – това обяви Министерството на външните работи в позиция, съгласувана в телефонен разговор между външните министри на двете държави – Теодора Генчовска и Буяр Османи:

„Министрите на външните работи на Република България и Република Северна Македония споделят убеждението, че работата на съвместната Комисия по историческите и образователни въпроси продължава да бъде от основно значение за развитие на двустранните отношения. Нейната дейност е съществен елемент от прилагането на Договора от 2017 година и цели постепенното преодоляване на стереотипите от миналото“, заяви директорът на пресцентъра на МВнР Митко Димитров.

Позицията е по повод интервю на съпредседателя на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и РСМ от македонска страна Драги Георгиев, че комисията трябва да спре работа за 2 години, докато се постигне по-спокойна атмосфера в отношенията между двете страни:

„Като независими учени и експерти, както и граждани на демократични общества, членовете на Комисията имат право публично да изразяват свои позиции. Това обаче не обвързва правителствата на двете държави с предприемане на дадени решения и не следва да се тълкува като предложение на една от двете страни“, уточни Димитров, цитирайки съвместната позиция на двамата външни министри.

Утре министър Генчовска ще пътува за Скопие 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Българският дипломат номер едно Теодора Генчовска, заедно със  заместник-външният министър Велислава Петрова и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Тошко Йорданов, ще положат венец на гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

От македонска страна ще присъства министърът на културата Бисера Костадинова-Стойчевска.

Външният министър на РСМ Буяр Османи няма да присъства, тъй като е извън страната, съобщиха от външното министерство.

До последно не беше ясно кой от македонска страна ще участва в съвместното отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев.