КНСБ: 1479 лева са били необходими за издръжката на един работещ през декември

В десетката ВАЖНО ТОП новина

1479 лева е заплатата, необходима за издръжката на един работещ за декември 2021-а година – това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Сумата е нараснала със 130 лева в сравнение с декември 2020-а година. Близо две трети от работещите в страната са с доход под заплатата за издръжка.

На годишна база хранителните стоки са поскъпнали с 9.8 процента, като рекордьор е олиото с 36.5 на сто.

Поскъпването при нехранителните стоки от началото на годината е 9.6%. На годишна база, при електроенергията, при газообразните и другите горива нарастването е със 17%, като при дървата за горене и въглищата е с близо 30%.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира:

„Инфлацията доминира през последните месеци. Върви към нови върхове. Ние не виждаме по никакъв начин намерение на правителството с внесения бюджет поне да компенсира дохода, който вече е загубен, т.е. потребителната стойност на доходите през тези месеци“.

1 530 000 души или близо 66% от работещите са с осигурителен доход под заплатата за издръжка от 1479 лева. Над нея са 800 000 души или 1/3 от работещите на трудово или служебно правоотношение.

По данни на КНСБ минималната заплата към декември миналата година е била 44% от заплатата за издръжка. От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли на 760 лева.