КЕВР реши природният газ да поевтинее със 17,64 на сто от днес

Бизнес и Икономика В десетката ВАЖНО ТОП новина

Природният газ поевтинява с 17,64 на сто от днес, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така през февруари синьото гориво ще струва 109,88 лева за мегаватчас без такси и налози (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56,18 евро за MWh, изчислена по фиксинга на БНБ. Тази цена беше поискана по-рано от „Булгаргаз“.

Комисията прие предложението на „Булгаргаз“  в намален състав от 9 на 5 души.

Цената за февруари 2022 г. е по-ниска с 23,53 лева за MWh или със 17,64% спрямо действащата през януари 2022 г.

За сравнение, цените на европейските газови пазари през януари надвишаваха 80-85 евро за мегаватчас.

Окончателното решение за намалението на цените през февруари трябва да бъде взето на закрито заседание този следобед, най-вероятно от намален състав на енергийния регулатор заради  предложените и одобрени законови промени.

На заседание на парламентарната енергийна комисия по искане на ГЕРБ-СДС днес се разглежда проекторешение за държавна помощ заради скъпия ток за общини, болници, детски градини, училища и храмове.

Предложението е те да бъдат подпомагани през първите 6 месеца на годината. Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков обясни откъде ще дойдат парите за подпомагането:

„Нашата сметка показва не харчим пари, които ги нямаме, а харчим пари, които са събрани и то са събрани единствено и само заради по-високата цена на електроенергията…Само от хазната от ДДС може да бъде финансирано и то с една трета, даже с една четвърт от тези средства тази мярка, за която говорим в момента и целогодишната стойност ще е по-малка, отколкото компенсацията за половин година на ЕРП-тата“.

Междувременно фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват на 1-ви февруари с близо 10% към 76 евро за мегаватчас.