Битовите потребители на газ ще бъдат компенсирани с 50% от цената

Бизнес и Икономика В десетката ВАЖНО ТОП новина

Битовите потребители на газ да бъдат компенсирани с по 27 лева на мегаватчас за декември и с по 42 лева на мегаватчас за януари, предвижда енергийното министерство. Предстои тази мярка да бъде обсъдена в Министерския съвет и одобрена от Европейската комисия, каза енергийният министър Александър Николов:

„Структурата за компенсация, която ще предложим, е 50% от ръста на цената. Като база се използва предпоследното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране за цена на мегаватчас, която е 48.80 лв. По този начин разчетите ни показват, че в рамките само на първите два месеца компенсациите, които ще се получат от крайните потребители, са в размер на приблизително 140 милиона лева“.

Николов допълни, че според разчетите на министерството този месец газът е можело да поскъпне не с 30 на сто, а само с 5 процента. Той обаче не влезе в подробности за начина на формиране на по-ниските стойности, а посочи, че, ако „Булгаргаз“ е играел ролята си на обществен доставчик, който търси най-ниските цени, а КЕВР го е контролирал, то поскъпването на газа е щяло да бъде доста по-малко.

При тока за индустрията се предвижда увеличаване на тавана на компенсациите, като помощта обаче няма да е повече от 250 лева на мегаватчас, посочи още енергийният министър Александър Николов.